Unika druvor
Från ett unikt vinland
Från ett unikt vinland
Armeniens druvor och vin är 6100 år armenisk historia. Det formligen kryllar av spännande inhemska druvor att utforska. Många av dessa var på väg att försvinna men gör nu stark comeback. Precis som hela den färgsprakande vinproduktionen och de grymma armeniska vinerna. De allra flesta vingårdarna satsar stort på de inhemska druvorna, vilka är väl anpassade till de torra heta somrarna och kalla vintrarna.
Här presenterar vi några av de unika druvorna.
Är du nyfiken på druvorna och vinerna så följ med på en resa till Armenien där vi besöker gårdarna och provar deras viner. Läs mer om våra resor till Armenien här.
Klicka på druvans namn för att läsa mer
1. Areni noir. Den ikoniska, kungen av armeniska druvor. Läs mer...
Areni, uttalas: “ah-reh-nee”.
Denna druva är Armeniens ikoniska stolthet och behöver en längre presentation. Druvan kommer från byn Areni. Ja, samma namn som druvan. Vilken som kom först är dock inte utrett. Byn ligger mitt i den klassiska vinregionen Vayots Dzor i södra Armenien. Tack vare geografisk isolering och det hårda klimatet påverkades Areni aldrig av vinlusen som för 150 år sedan slog ut stora delar av Europas vinodlingar.
Druvans tjocka skal skyddar den från Armeniens grymma sommarsol och det tuffa klimatet på hög höjd. Vinstockarna trivs bäst på 1200-1500 meters höjd i vulkanisk stenig jordmån i Vayots Dzor. Men trots en del skeptiker har även några vingårdar i slättlandskapen i västra Armenien lyckats få fram bra Areniviner. Arenidruvor är små och härligt söta, som ger ett rött vin med frisk syra och mjuka tanniner. Vinet karaktäriseras ofta av björnbär, svarta vinbär, syrliga körsbär, örter, kryddor och gräs. Och dricker du ett ekfatslagrad Areni så lägg till en mjuk doft och smak av vanilj och ekfat. Areni drar åt bäriga Pinot Noir och möjligen Nebbiolo, men är i regel lite kraftigare och fruktigare. En helt unik upplevelse utlovas.
Inom en snar framtid vet nog de flesta vinälskare vad Arenidruvan kan åstadkomma. Var en pionjär och ta hem ett vin på druvan Areni du också.
Argoria har flera viner på Areni i beställningssortimentet på Systembolaget. Unika röda viner som Trinity Eh rött respektive Old bridge och Trinity 6100 rött men också unika rosé viner som Trinity rosé och Van Ardi rosé. De flesta av de unika vinerna är gjorda på enbart Areni, några är blend med andra inhemska armeniska druvor.
Har du nu läst så här långt om Areni druvan är det väl dags att beställa unika viner och smaka på dina fördomar och vidga din vinhorisont?
2. Kakhet. Den högavkastande druvan. Läs mer...
Kakhet betyder den upphängda. Druvan ger hög avkastning och är tålig mot allehanda sjukdomar. Den är medelstor med oval form med ett kraftigt skal. Färgen är mörkblå åt det svarta hållet. Fruktköttet saftigt och sött. Den skördas i regel tidigare än de flesta andra armeniska druvorna. Kakhet påminner en del om druvan Grenache, vilken oftast växer i liknande inlandsklimat i Spanien. Kakhet-vin får i regel svagt definierad färg, med blommig doft och smak tillsammans med vilda bär.
Den odlas mest i den västra delen av Armenien, bland annat i regionen Aragatsotn. Trots sitt namn har den inget gemensamt med regionen Kakheti i grannlandet Georgien.
Van Ardi har ett unikt rött vin med en blandning av Kakhet, Areni och Haghtanak. Härligt sträva och tydliga tanniner! Van Ardi har även ett unikt rosévin med Kakhet och Syrah, med djup färg, bred smakpalett och fräscha tanniner.
3. Haghtanak. Den sträva syrliga. Läs mer...
Haghtanak betyder seger på armeniska. Och segra över svenska smaklökar är nog precis vad druvan kommer att göra. Den är ju lik Cabernet Sauvignon. Haghtanak har relativt tjockt skal och druvorna är ovala och halvstora. De är djupblå, nästan svarta och mognar sent. Den är mycket resistent mot svampsjukdomar och skadedjur.
Haghtanaks potential är stor. Vinet får en intensiv färg och är rik på tanniner. Doften präglas i regel av peppar och svarta bär. Vinet åldras gärna i ekfat så egenskaperna framträder än mer. Smakerna blir rundare med inslag av kaffe, choklad och en härlig krämighet.
Den är populär att odla bland vingårdar i västra Armenien.
Van Ardi har ett unikt rött vin med en blandning av Haghtanak, Kakhet och Areni. Härligt fruktiga, sträva och tydliga tanniner. Tushpas båda röda viner är gjorda 100% Haghtanak. Doft av verkstad, smak av saftiga blåa frukter med behagliga tanniner. En mäktig upplevelse för finsmakare.
4. Khndoghny. Läs mer...
Khndoghny är en druva som trivs i relativt milt klimat. Den odlas bland annat i Nagorno Karabach där det kan vara 100 dagar med dimma per år. Vinet får en rubinröd färg och har karaktären av mörka frukter och vilda bär samt lång eftersmak. Vinet blir i regel rikt på tanniner.
5. Det finns många fler.... Chragi yerkser, Dghleni,
Chragi yerkser, Dghleni, Dandzaki, Garni, Hastakot, Itsitseni, Kamir koteni, Kaputkeni, Marandi, Movsesi, Movuz, Sevanush, Sev achkeni, Sev aygeni, Sev ginuk, Sev sateni, Sevuk, Seyrak, Shaheni, Sharabi, Shireni, Sveni, Vagheni, Vardaguyn yerevani och Yeraskheni,
Klicka på druvans namn för att läsa mer
1. Voskehat är drottningen av armeniska druvor. Läs mer...
Voskehat är drottningen av armeniska druvor.
Namnet betyder det gyllene fröet. Den är sirlig, mjuk och elegant aromatisk. Doften av vinet är i regel frisk, limeskal, nyklippt gräs och åt det bittra hållet. Smaken är ofta grönt äpple, grape, aprikos, ananas och andra tropiska frukter, hög syra.
Liksom den blå druvan Areni trivs den bäst i södra Armenien i regionen Vayots Dzor på högre höjder 1000-1500 meter.
Trinity Eh vitt är 100% Voskehat och har en härlig bred men mjuk arom samt fin syra. Ett unikt vitt vin.
2. Kangun. Den fasta och kraftfulla. Läs mer...
Kangun betyder fast och stabil på armeniska. Och druvan är kraftfull och unik i sin karaktär och ska inte jämföras med andra druvor. Möjligen, möjligen påminner den lite om Chardonnay. Druvklasen är stor och tjock med halvstora druvor. Färgen är gulgrön med svaga bruna nyanser. Druvan är tålig mot både sjukdomar och frost. Den är ganska “bråkig” och det är en konst att uppfostra den till ett balanserat vin. Vinerna ger ofta en rejäl blommig doft med toner av ananas, papaya och andra tropiska frukter. Smaken är i regel kraftfull med tropiska frukter, röda äpplen, päron, fläder, blommig och smörig.
Den odlas i regel på slätterna i västra Armenien vid bergen Ararat och Aragats, i regionen Aragatsotn.
Van Ardi’s unika vita vin är på druvan Kangun. Smakrikt, persika och lite gräddig. Även Tushpas vita vin är gjort på Kangun. Torrt, smakrikt med fin syra som håller i sig.
3. Muscat Vardabuyr. Den blommiga. Läs mer...
Muscat Vardabuyr kallas även för Muscat Armenia. Klasarna medelstora och druvorna är små och något ovala i formen. Färgen är gulgröna. Vardubyur ger kraftigare vin jämfört med andra muscater och har i regel mer doft.
Druvan ger blommiga och aromatiska dofter som kan dra lite åt kåda och tall. Smaken har ofta inslag av exotisk frukt, bland annat litchiplommon. Andra vanliga smaker är rosblad och sötma med lite honung.
4. Khatun Kharji. Den fruktiga. Läs mer...
Khatun Kharji är en druva som ofta ger spännande smaker av persika, apelsin, aprikos och nötter samt fräsch hög syra.
Trinity har tagit fram ett unikt vitt vin på druvan. Hittills är avkastningen på gården så pass liten att det vinet räcker bara för den lokala marknaden. Men hav tålamod så kommer det nog till Sverige så småningom. Håll utkik.
5. Det finns många fler.... Garan Dmak, Qrdi Tchakat
Garan Dmak Khatun, Ambari, Amiri, Ararati, Arevar, Arevik, Banantz, Garan Achkeni, Jrali kara, Jrjruk, Karch mat, Knot, K’rdi chakat, Lavari, Lkeni, Mskhali, Mormor, Nazeli, Nosrahat, Shahangyul, Spitak arakseni, Smashak’ar, Spitakeni och T’avrizeni. Men det finns fler….