Armenien
Här började det
Här började det
Mäktiga berg, djupa dalar och den böljande Araratslätten
Klicka på kartan nedan för att läsa om regionerna
Armeniens historia, kultur och människor är tätt sammanvävd med det uråldriga armeniska vinet. Enligt en myt uppstod vinet av misstag när Noak vid foten av berget Ararat förvarade vindruvor i en jordkällare och glömde bort dem. Givetvis startade en jäsningsprocess och en dag när Noak gick ner i sin jordkällare kunde han smaka på ett fantastiskt vin. Knappast troligt. Men det är en bra myt. En annan myt är att detta heta land på sommaren och kalla på vintern, helt enkelt kräver ett gott svalkande armeniskt vin på sommaren och ett tungt fruktigt rödvin på vintern. Lägg därtill att den armeniska jordmånen är perfekt att driva upp vinstockar i. Det blir självklart att denna plats är vinets ursprung. Denna myt är min egna påhittade. När man reser omkring i detta magiska sagolands olika regioner är det ganska enkelt att mytologisera fram vad som helst.
Under Sovjettiden dikterade centralmakten att Georgien skulle fortsätta producera vin, medan Armenien skulle göra brandy av sina vindruvor. Armeniens historiska arv och kunskap om vinproduktion slogs därmed i spillror. Efter Sovjets sammanbrott och det påföljande kaotiska 90-talet gör nu Armenien en storstilad comeback som kanske det mest spännande vinlandet i världen. Var med du också på denna resa och köp hem ett unikt armeniskt vin och prova själv. Du kommer att bli överraskad!
Armenien är lika stort (eller litet) som Småland. Det odlas druvor på 17000 hektar men bara omkring 10-15% går än så länge till vinproduktion. För drygt 10 år sedan började ett antal mindre privata aktörer dyka upp på scenen och nu finns omkring 60 moderna vinproducenter runt om i landet. Ett flertal håller mycket hög klass. Utvecklingen går i rasande takt och är otroligt spännande. Man har ett intensivt samarbete och kunskaperna om vin sprids snabbt. Gemene man i Armenien börjar nu förstå vilken historia och potential landet besitter. Och nu ska även vi i Sverige få chansen att prova dessa unika viner!
Till skillnad från grannlandet Georgien där flesta vingårdarna ligger under 400 meters höjd ligger de armeniska vingårdarna i regel på 800-1500 meters höjd. Trots närheten till varandra har de två länderna många skillnader, helt olika språk, alfabet, historia. Klimatet är också ganska olika. Georgien har mer nederbörd och relativt svalare medan Armenien är mycket torrare och varmare, med undantag av den norra delen. Klimatet i Armenien är typiskt inlandsklimat, väldigt varmt på sommaren med 35-40 grader och kalla vintrar med ibland 10-15 minus och mycket snö. Georgien har sina egna druvor anpassade efter klimatet, medan Armenien har sina egna druvor anpassade efter landets tuffare klimat.
Armenien har ännu ingen reglering eller appellationer för sina armeniska viner. Det finns dock en grogrund till organisering bland vingårdarna och dessa frågor diskuteras.
Drygt 80% av allt armeniskt vin produceras i de två regionerna Ararat och Armavir. Här är landskapet förhållandevis slätt och böljande. Regionerna Vayots Dzor och Aragatsotn har mycket mer berg och djupa dalar och producerar väldigt spännande armeniskt vin av mycket hög kvalité. Den ikoniska druvan Areni har sin hemvist i Vayots Dzor, där några av de allra bästa armeniska vinerna produceras. Men det finns många fler inhemska druvor, blåa Haghtanak och Kakhet (ska inte blandas ihop med den georgiska regionen Kakheti), gröna Kangun och Voskehat, bara för att nämna några. Läs mer om vindruvorna här.
Klicka på regionerna i kartan och läs mer.
Klicka och läs mer om våra armeniska viner här >
Är du riktigt nyfiken på landet så följer med på en resa till Armenien. Läs mer om resor till Armenien här.
Vayots Dzor är den mest kända vinregionen i Armenien. Här finns den ikoniska byn Areni med samma namn som den lika ikoniska blåa druvan Areni. Några kilometer därifrån ligger också Trinity Canyon Vineyard. Regionen har ett femtontal större (med armeniska mått mätt) vingårdar och en rad små. De flesta startades under 90- och 00-talet.
De viktigaste näringarna i Vayots Dzor är turism och jordbruk inklusive vingårdarna. Vinframställningen har en framträdande plats. Extra stolt är man sedan år 2011 då arkeologer daterade fynden av avancerad vinproduktion i Areni-grottan till att vara 6100 år gamla och därmed världens äldsta. Man är också berömd för sin fina getost.
Området är mycket bergigt. Lägsta punkten är just Arenidalen på 850 meter. Vardenis bergskedja ligger i norr, Arpa bergkedja i centrala delen och Vaykområdet i söder. Vulkanen Vardenis är regionens högsta punkt på 3522 meter. Många vinodlingar ligger också högt mellan 1000-1500 meters höjd, inklusive Trinitys vingård. Många vingårdar har vulkanisk jordmån med mycket sten och sand.
Arenidruvan är den mest odlade men även den gröna Voskehat och andra inhemska odlas här. Klimatet är torrt och hett på sommaren med sträng kyla på vintern. Soldagarna uppgår till minst 250 per år.
Vayots dzor har många vattendrag varav Arpafloden är den viktigaste som rinner 92 km genom större delen av regionen. Arpa har många biflöden och stora vattenfall, bland annat Jermuk vattenfall och Herher vattenfall. Jermuk är också en spa-ort.
Regionen ligger i sydöstra hörnan av landet och är till ytan lite mindre än Gotland men har ungefär lika många invånare, 53 000. Vayots Dzor är därmed den glesast befolkade regionen i Armenien. Yeghegnadzor (ja försök att uttala….) är regionens huvudstad och största stad.
I Vayots Dzor finns mängder med historiska platser inklusive Areni-1 grottkomplexet där världens äldsta arkeologiska fynd av vin och vineri har hittats, Tanahat-klostret från 800-talet, Smbataberds fästning från 1200-talet och Noravank kloster från 1300-talet.
Aragatsotn ligger i västra Armenien och gränsar till Turkiet. Namnet betyder vid foten av berget Aragats. Aragatsotn är både bergigt och platt. Bergigt, främst runt den mäktigt konformade slocknade vulkanen Aragats, som är Armeniens högsta berg 4090 meter. Andra berg är Arteni, Pambak och Tsaghkunyats. I Aragatsotn ligger också en stor del av Araratslätten, vilken breder ut sig mellan de mäktiga bergen Aragats och Ararat. Var man än är i Aragatsotn, och för den delen från stora delar av övriga Armenien syns både Aragats och Ararat. Ararat är en symbol för armenierna eftersom berget låg mitt i det forntida Armeniska riket. Numer ligger berget i Turkiet.
Araratslättens böljande landskap ligger på 800-1000 meters höjd och är i stora delar uppodlat. Jordbruket är också den viktigaste näringen i regionen. Här ligger många vingårdar och vinhus, bland annat några av de större som Van Ardi och Armenia Wine Company. Några av de mest odlade druvorna är den gröna Voskehat och de blåa Kakhet och Haghtanak. Även Areni-druvan odlas här med viss framgång. Klimatet är typiskt kontinentalt inlandsklimat med hårda kalla vintrar och heta soliga somrar. De inhemska druvorna är väl anpassade för dessa tuffa förhållanden.
Det utvinns också ädelsten och byggnadsmaterial på sina håll. Man har också en betydande turism, nischad mot både eko, äventyr och vintersport. Aparan är en helt ok skidort på 2000 meters höjd.
Huvudstaden formligen kryllar av vinbarer. Flera av de större vinproducenterna har egna vinbarer eller har olika varianter av samarbete med någon vinbar. Jag själv hamnade av en slump med mina vänner på Wine Republic sommaren 2015. Vinbaren hade nyligen i maj det året slagit upp dörrarna. Det visade sig vara en fullträff att besöka Wine Republic eftersom utbudet av armeniska viner var stort och av mycket hög kvalité. Där och då blev jag frälst i både Armenien och vinerna.
Vinbaren In Vino är sedan länge en av de mest etablerade och är min favorit. De har i stort sett alla armeniska vinproducenter representerade på de många vinhyllorna och en grymt välkomnade och avslappnad atmosfär. Vinbaren drivs av Trinitys vd Hovakim och hans dotter Mariam. Men det finns flera, Enoteca, The Wine House och Aperitivo bara för att nämna några.
Ska du besöka Yerevan så håll utkik om någon vinfestival äger rum på stan eller om någon vinbar har vinprovning. Sök på Facebook.
Armenierna själva börjar förstå mer och mer av den skatt av vintradition, historia och kultur de har haft, och vilken perfekt terroir för vin de har. Mycket har legat i dvala i många år, både vingårdar och kunskap, men nu gör armeniskt vin storslagen comeback.